Tananyag‎ > ‎Git‎ > ‎

Version Control System (VCS)

Ha nagyobb projektbe vágjuk a fejszénket, akkor mindenképpen érdemes a verziókezeléssel foglalkoznunk. Mit is jelent ez?

Amikor egyszemélyes feladatot csinálunk, néha akarva-akaratlanul szembetaláljuk magunkat a folyamattal (saját tapasztalataim alapján):

gépelésgépelés -> futtatás -> működik! -> gépelésgépelés (egy új funkció) -> futtatás -> hiba -> valamit eltoltam? -> ááá nem így kell -> pff vissza az előző működő verzióhoz -> mit is csináltam azóta??

Hogyan lehet felkészülni az ilyen helyzetekre? Ha a működő fázisban készítettem volna egy másolatot a projektről, akkor könnyen vissza tudtam volna állni az előző verzióhoz az elvi hiba észlelése után. Tehát akkor érdemes minél sűrűbben ilyen másolatokat létrehozni. A Version Control System (~verziókezelés) pont ezt a feladatot látja el.

Ez az elnevezés egy gyűjtőfogalom, az e célt ellátó szoftvereket mind VCS-nek hívjuk. A legelterjedtebb, amivel mi is fogunk foglalkozni, a Git, de nemcsak szoftverekre használják ezt a kifejezést, a Google Drive és a Google Dokumentumok is léteznek verziókezelési funkciókkal.